Zöld parkolás

Aktuális ügyekKomplex megoldások kis és nagy volumenű parkolási projektekhez

Sok üzemeltetőnek okoz problémát, hogy- a törvényi előírásokat betartva – az OTÉK szerint megépítik a mozgáskorlátozott parkolóhelyeket a parkolóházban vagy mélygarázsban, ezeket mégsem használják a mozgáskorlátozottak – úgy ahogy azt gondolták. Erről bárki könnyen meggyőződhet, ha megnézi mennyire nem kopott vagy tiszta a műgyanta burkolat a többi parkolóhelyhez képest.
LED világítás

A villanyszámla egy több ezer négyzetméteres parkolóház havi rezsijében jelentős tényező, egy mélygarázs esetében pedig még jelentősebb. A LED-es világítások megjelenésével és elterjedésével a havi rezsi és az igényelt áramlekötés isjelentősen csökkenthető. Új garázsok esetében már szinte nincs is értelme neoncsövekben gondolkodni, a meglévőek esetén a hagyományos armatúrák pedig könnyen átalakíthatók LED-es világításhoz. Rengeteg féle termék és gyártó érhető el a piacon így a beszállító pályáztatással nem árt körültekintőnek lenni.

Napelemes megoldások

A nagy felületű közterületen kívüli parkolók hatalmas méreteik miatt kiváló lokációnak számítanak a napelemes energiatermelő rendszerek telepítéséhez. A tengerentúlon mát évekkel ezelőtt elkezdődött a parkolók napelemekkel való lefedése.

Parkolóházak esetében a tető mellett akár a homlokzat is szóba kerülhet a napelemek telepítésének tervezésénél. Mélygarázsoknál ez a lehetőség sajnos kevésbé életszerű opció, napelemet elhelyezni ilyenkor csak a garázs felett található építmény tetejére lehet.

Kevés figyelmet kap, de nem elhanyagolható a parkolóházak tetején összegyűlő eső és csurgalékvíz hasznosítása. Egy kiadós nyári záporból néhány autót könnyedén le lehet mosni. Ezt a megoldást persze célszerű már a tervezési fázisban szem előtt tartani, mivel sok olyan garázs épült, ami nem tartalmaz padlóösszefolyót! Emiatt a parkolószintekről sem az esővíz, sem a hólé nem tud megfelelően lefolyniígy se összegyűjteni se újra felhasználni nem lehet.

Több helyen kísérleteznek azzal, hogyan lehet növényeket telepíteni a parkolóházakba, parkolóházakra? Amióta megjelentek a növényfalak, sok tervező és üzemeltető fantáziáját mozgatta meg ez a téma.

Témába vágOlvasson bele a kapcsolódó blogbejegyzésekbe
Érintett lehet a Zöld Parkolási témákban? Együttműködne?Keressünk közösen kapcsolódási pontokat!
Vegye igénybe tanácsadási szolgáltatásunkat!

    [efb_likebox fanpage_url=”Http://www.facebook.com/smartparkinghu” fb_appid=”1667163433586903″ box_width=”300″ box_height=”400″ responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”1″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ locale=”HU”]

    Rólunk mondták

    Tapasztalt SmartCity szakértőt keres?

    Close